vrijdag 11 april 2014

Bevolkingsregisters van Stadsarchief Breda door de crowd toegankelijk gemaakt


Stadsarchief Breda deelt sinds enige tijd zijn genealogische gegevens met een groot aantal andere archieven via de website WieWasWie. Geïnteresseerden kunnen via WieWasWie op zoek naar gegevens over voorouders afkomstig uit alle delen van Nederland: waar werden ze geboren en wanneer, waar en wanneer zijn ze getrouwd en waar en wanneer zijn ze overleden. En in een aantal gevallen worden er ook gegevens getoond over de straat waar die voorouders hebben gewoond en over wat hun beroep was.

WieWasWie start op 14 april a.s. met een drietal deelnemende archieven - Stadsarchief Breda, Stadsarchief Rotterdam en het Regionaal Historisch Centrum Limburg – een VeleHanden-project om nog meer genealogische bronnen voor een groot publiek toegankelijk te maken. VeleHanden vraagt de crowd om informatie toe te voegen aan historische bronnen, in dit geval bevolkingsregisters en gezinskaarten uit de periode 1850 – 1938. Iedereen die wil kan van huis uit gegevens uit gescande bevolkingsregisters en gezinskaarten uit Breda, Rotterdam en Limburg die op de VeleHanden-website worden getoond in een database invoeren en zo meehelpen deze scans toegankelijk en doorzoekbaar te maken.

Stadsarchief Breda vraagt om hulp bij het toegankelijk maken van de bevolkingsregisters en gezinskaarten uit de periode 1850-1938 van de vier toenmalige gemeenten binnen het grondgebied van de huidige gemeente Breda:  Breda, Ginneken-Bavel, Princenhage en Teteringen. Belangstellenden kunnen op de website van Stadsarchief Breda de link naar VeleHanden vinden en daar de keuze maken of zij registers of kaarten uit Breda, Ginneken-Bavel, Princenhage of Teteringen toegankelijk willen maken (of uit Rotterdam of Limburg).

Voor iedere ingevoerde en gecontroleerde scan kunt u punten verdienen.
Als u uw punten wilt verzilveren,maak een digitaal exemplaar van de coupon en sla die op (de invoerinstructie http://velehanden.nl/account/gebruiker/points).
Stuur  dan een e-mail naar stadsarchief@breda.nl o.v.v. Wie WasWie, de beloningen, met vermelding van het product naar keuze, uw naam, adresgegevens en telefoonnummer en in de bijlage de coupon.
Als er vragen zijn over de bestelling, neemt het Stadsarchief contact met u op.

Hierbij alle beloningen en de benodigde punten:

Product
Benodigd aantal punten


Fotobestelling (hoge resolutie download)
360
Fotobestelling (fotoprint A4)
575
Fotobestelling (poster A3 fotopapier)
1080
Fotobestelling (poster A3 Hahnemühle)
1655
Rondleiding in het archief
1000

4 opmerkingen:

 1. Komen de door de vrijwilligers ingevoerde gegevens ook beschikbaar als opendata zodat gegevens hergebruikt kunnen worden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste meneer Coret,

   De ingevoerde gegevens komen op onze website beschikbaar via de zoekmogelijkheid Digitale Stamboom, en zijn dan voor alle bezoekers toegankelijk.

   Met vriendelijke groet,

   H.D. Wessels
   Stadsarchief Breda

   Verwijderen
 2. Ik dacht dat deze bronnen al geindexeerd waren? Je kunt hier nu toch ook al in zoeken op jullie site? Geweldig nieuws als daar nog meer bijkomt natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Yvette,

  Het klopt dat de bevolkingsregisters en -kaarten over 1850-1938 op onze website al via de zoekmogelijkheid Digitale Stamboom toegankelijk zijn, maar met beperkingen. Tot nu toe kan gezocht worden op gezinshoofden (man en vrouw) en inwonende personen die niet tot de kinderen van het gezin behoren. Bovendien zijn de voornamen alleen geïndiceerd op de beginletter van de eerste voornaam. Om ruimer en gemakkelijker te kunnen zoeken, willen we graag via VeleHanden alle personen in de bevolkingsregisters en -kaarten mét de voornamen gaan opnemen in de toegang.

  Met vriendelijke groet,

  Harold D. Wessels
  Stadsarchief Breda
  met vriendelijke groet,

  Harold D. Wessels
  Stadsarchief Breda

  BeantwoordenVerwijderen