maandag 17 februari 2014

Lezing over het VrouwenhofDe achtergevel van Huize Vrouwenhof
aan de Scholtenboslaan in 1897 met familie
Scholten van Aschat poserend in tuin bij vijver.
Collectie Gemeentearchief Roosendaal
Veel historici weten het zeker. Het Vrouwenhof, sinds 1946 in het bezit van de gemeente Roosendaal, is nieuwbouw uit 1800 op een historische plek. Maar is dat wel zo? Is het Vrouwenhof eigenlijk niet veel ouder? Op maandag 17 februari geven John Veerman en Jan van Nassau een lezing over het Vrouwenhof. Veerman belicht daarbij zijn bouwhistorisch onderzoek naar het monumentale pand, terwijl Jan van Nassau vertelt over de bewoners. 

Op verzoek van de Stichting Beeld Roosendaal onderzocht Veerman het  Vrouwenhof, het centraal in het landgoed gelegen huis, waar sinds 1962 een restaurant in is gevestigd. De bouwhistoricus komt met enkele verrassende inzichten.
 
Heel wat adellijke geslachten en minder hooggeplaatste families hebben het Vrouwenhof bewoond. Jan van Nassau spreekt over al deze mensen die het Vrouwenhof gemaakt hebben tot wat het is. Hoe gingen ze met hun bezit om en hoe is de gemeente na 1946 met deze erfenis omgesprongen?
 
De sprekers

John Veerman (Utrecht, 1974) is bouwhistoricus en heeft zijn eigen bureau, Veerman Bouwhistorie. Hij is bestuurslid van de Stichting Bouwhistorie Nederland. Naast het dagelijks bouwhistorisch onderzoek werkt hij aan publicaties over het Bredase Begijnhof en de laat negentiende-eeuwse architect J.C. van Wijk. In april 2013 presenteerde hij zijn bouwhistorisch onderzoek naar het Vrouwenhof.

Jan van Nassau (Roosendaal, 1949) werkte als onderwijzer en was betrokken bij de oprichting van de Stichting Beeld Roosendaal en van het Comité Open Monumentendag. Van 2002 tot 2011 was hij lid van de monumentencommissie van Roosendaal. Op het moment is hij betrokken bij het plan van de Stichting Beeld Roosendaal om de bouwhistorische en landschappelijke kwaliteiten van het voormalig landgoed Vrouwenhof in kaart te brengen.

Meer informatie:

De lezing vindt plaats op maandag 17 februari in Klooster Mariadal in de Vincentiusstraat 3-7 te Roosendaal. De toegang is gratis, aanvang 20.00 uur en de zaal gaat open om 19.30 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten