maandag 17 februari 2014

De kerken van architect P.J. van Genk


Sint Gertrudiskerk in Ossendrecht
Woensdag 26 februari geeft drs. Joyz Frijters in de Volksabdij in Ossendrecht een lezing over de Kerken van architect P.J. van Genk.
De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingencyclus met als thema Macht en Pracht georganiseerd door de vier West-Brabantse archiefdiensten: Het Markiezenhof, Gemeentearchief Roosendaal, Regionaal Archief West-Brabant en het Stadsarchief Breda.

P. J. van Genk

In de tweede helft van de 19e eeuw maakte de Katholieke Kerk in Nederland een bloeiperiode door. De bisschoppelijke hiƫrarchie werd hersteld en het katholieke geloof mocht openlijk worden beleden. Een van de gevolgen hiervan was dat er veel nieuwe en vooral grote kerkgebouwen werden gebouwd. Kerkgebouwen die vandaag de dag het landschap nog sieren. In West-Brabant domineren de kerken van Petrus Johannes van Genk (1844-1919). Van Genk, zoon van een Bergse meubelmaker studeerde architectuur in Antwerpen. Als architect vestigde hij zich in Leur. Tussen 1872 en 1908 was Van Genk de meest gevraagde architect voor kerken in het bisdom Breda. Toch is er vrij weinig over hem bekend. Tijdens de lezing zal aan de hand van vragen een beeld van deze belangrijke Brabander geschetst worden. Wie was P.J. van Genk? Hoe kon hij zoveel kerken bouwen? Hoe werkte hij? Hoe zijn de kerken van Van Genk te herkennen? En wat is er over van zijn kerkelijk erfgoed?

Joyz Frijters

Joyz Frijters (1986) is architectuurhistorica en erfgoedprofessional. Naast haar werkzaamheden als freelance architectuurhistorica en tekstschrijfster is zij actief als voorzitter van Task Force Toekomst Kerkgebouwen.

Praktische informatie

De lezing vindt plaats op woensdag 26 februari in de Volskabdij in Ossendrecht, Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan 199. De lezing begint om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. De toegang tot de lezing is gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten