dinsdag 17 december 2013

Lezing over Suikerindustriëlen en hun woningen

Het voormalige woonhuis van S.C.J. Heerma van Voss
aan de Korte Brugstraat in Leur. Heerma van Voss was
suikerfabrikant op Zwartenberg en initiator van de
eerste vlucht met een vliegmachine in Nederland
in 1909. (Collectie Regionaal Archief West-Brabant)

Woensdag 15 januari geeft Dhr. Mark Buijs in De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur een lezing over Suikerindustriëlen en hun woningen.
De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingencyclus met als thema Macht en Pracht georganiseerd door de vier West-Brabantse archiefdiensten: Het Markiezenhof, Gemeentearchief Roosendaal, Regionaal Archief West-Brabant en het Stadsarchief Breda.

In de tweede helft van de negentiende eeuw kwamen tientallen suikerfabrieken in West-Brabant tot grote bloei. De suikerfabrikanten vestigden zich aanvankelijk vaak in een woning bij hun bedrijf maar wilden al snel hun welvarendheid laten zien. Het gevolg was de bouw van prachtige herenhuizen en villa’s in de West-Brabantse dorpen en steden. In de loop der jaren zijn veel fabrieken en woningen weer verdwenen. De gebouwen die nog resteren zijn voor een belangrijk deel inmiddels beschermd als rijksmonument of gemeentelijk monument.
In deze lezing neemt Mark Buijs u mee naar een aantal fraaie panden in West-Brabant. Aan de orde komen onder andere de huizen van de familie Heerma van Voss in Etten-Leur, De Bruijn in Zevenbergen en Rivière Verninas in Oudenbosch.

Praktische informatie
De lezing vindt plaats op woensdag 15 januari 2014 in De Nieuwe Nobelaer, Anna van Berchemlaan 2 in Etten-Leur. Wanneer u de lezing bij wilt wonen moet u zich vooraf aanmelden via infobibliotheek@nieuwenobelaer.nl.
De lezing begint om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. De toegang tot de lezing is gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten