zondag 5 mei 2013

Stadsarchief Breda op About Freedom Filmfestival

Op bevrijdingsdag staat Stadsarchief Breda met de film Onbevangen Vastberaden op het nieuwe filmfestival About Freedom in het Chassé theater. Verder wordt er origineel film en fotomateriaal uit de periode rondom de bevrijding van Breda getoond.

About Freedom wordt georganiseerd door de stichting Freedom you Pass on. De aanleiding voor About Freedom zijn de films die zij maakten als producent van de Nationale Viering van 5 mei 2012 (in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei). Voor het programma van de viering produceerden zij onder meer zes internationale shortfilms in Zuid-Afrika, Polen, Egypte, Indonesië, Chili en Nederland. In de films voeren generaties uit één familie een keukentafelgesprek over vrijheid en het gevoel van bevrijding.
Na afloop van het project lieten de films de organisatoren niet los. Daarom hebben zij het initiatief genomen om een internationaal festival te organiseren dat op zondag 5 mei voor het eerst plaats vindt in Breda. De basisdiscipline van About Freedom, film & festival is film, maar interactieve media zoals skype, you tube/ vimeo en gaming spelen een belangrijke rol. Verder programmeert het festival muziek, talkshows, discussie, performances, comedy en vertelkunst.

De kern van About Freedom is het uitwisselen van inzichten tussen de bezoekers en internationale deelnemers en het verdiepen en verankeren van het begrip vrijheid.
Voor ons als initiatiefnemers  ligt het basisbesef van vrijheid verankerd in de verhalen van onze ouders en grootouders over de Tweede Wereldoorlog. De films geven het besef dat vrijheid echter vele verschillende vormen en gezichten heeft. Maar ook dat de allesoverheersende behoefte van de mens om vrij te zijn, voor iedereen, uit alle hoeken van de wereld, hetzelfde is. Het luisteren naar deze verhalen uit alle windstreken, maakt dat je als kijker vanzelf gaat nadenken over je eigen vrijheid.

Wanneer?  5 mei 2013
Waar? Chassé theater, Breda
Tijd? 12:00 uur tot 21:00 uur

Geen opmerkingen:

Een reactie posten