donderdag 25 april 2013

Lezing over kloostertuinen

Kloostertuinen in Nederland verdienen meer aandacht dan ze tot nu toe krijgen. Vergelijkbaar met buitenplaatsen, zijn kloostertuinen niet in hoofdzaak bedoeld als siertuin, maar voornamelijk als tuin voor eigen gebruik en economisch nut. Op woensdag 22 mei geeft Carla Oldenburger, specialist in historische tuinen, een lezing over kloostertuinen. Ze zal daarbij ook ingaan op de tuinen van het Roosendaalse klooster Mariadal en de paters redemptoristen.


Kloostertuinen hebben nogal wat typische kenmerken, zoals bijvoorbeeld hoge muren of heggen ter afsluiting van de buitenwereld en een lanenstelsel voor bezinning en processies. Daarnaast hebben ze vaak ook een zelfvoorzienend karakter: zo zijn er boomgaarden, begraafplaatsen, akkers, weilanden, moestuinen, kassen, grotten en kapellen. Hoe zeldzamer en treffender deze (architectuur)kenmerken, des te hoger de waardering van de kloostertuin en des te belangrijker het is om deze tuin als religieus erfgoed voor de toekomst te behouden.

Carla Oldenburger studeerde biologie. Als deskundige op het gebied van historische tuinen en beplantingsgeschiedenis was zij van 1975 tot 1984 betrokken bij de restauratie van de tuinen van Paleis Het Loo. Ook het werk voor de Cie. Buitenplaatsen van de Raad van Cultuur (1978-1996) heeft haar tot een rijke ervaringsdeskundige gemaakt op het gebied van het groene culturele erfgoed in Nederland. Sinds 2000 is zij partner en adviseur in het advies- en ontwerpbureau Olderburgers Historische Tuinen. Zij houdt zich onder meer bezig met adviezen, waardestellingen, behoud door ontwikkeling, kloostertuinen en redactiewerk.

Meer informatie
De lezing vindt plaats op woensdag 22 mei in klooster Mariadal aan de Vincentiusstraat te Roosendaal. Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. De toegang is gratis. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingencyclus met als thema Groen van Toen, georganiseerd door de vier West-Brabantse archiefdiensten: Het Markiezenhof, Gemeentearchief Roosendaal, Regionaal Archief West-Brabant en het Stadsarchief Breda. Voor meer informatie: www.gemeentearchiefroosendaal.nl.


Een luchtfoto van de tuinen van Mariadal uit 1935
(op de voorgrond de Molenstraat).
Foto: KLM Aerocarto


2 opmerkingen: