maandag 3 december 2012

Nationaal Monument Kamp Vught vraagt uw hulp voor onderzoek naar burgerhulpverlening

Historicus drs. Inger Schaap is in opdracht van de stichting Nationaal Monument Kamp Vught in januari 2012 begonnen met haar onderzoek voor het door vele fondsen gesponsorde project onder de werktitel 'Het stationskoffiehuis in Vught, burgerhulp voor gevangenen en hun families'. Op basis van de resultaten van het onderzoek zal zij een boek voor een breed Nederlands publiek schrijven dat naar huidig inzicht in najaar 2013 op de markt zal komen.

Kent u verhalen over burgerhulp en/of heeft u herinneringen aan de situatie waarin achtergebleven families van gevangenen moesten verkeren? Neemt u dan contact op met het secretariaat van NM Kamp Vught (073 656 67 64) voor contact met mevr. Inger Schaap of stuurt u een e-mail.

Burgerhulp in Vught voor gevangenen en hun familiesIn hoofdzaak richt het onderzoek zicht op wat er feitelijk gebeurde bij de hulpverlening door burgers aan de gevangenen van kamp Vught en aan hun families. Veel verschillende personenen en instanties hebben daarbij een rol gespeeld.
Een belangrijk deelonderwerp zijn de - soms schrijnende - omstandigheden waaronder de achtergebleven familieleden moesten verkeren nadat hun man, vrouw of kind door de bezetter gevangen genomen was. Tot nu toe is dat een onderbelicht aspect van de Nederlandse oorlogsgeschiedenis. Ook voor dat onderzoek zal allereerst geput worden uit reeds aanwezige bronnen, zoals brieven, maar er blijkt behoefte aan nog meer informatie. Die zouden oud-gevangenen, hun nabestaanden en anderen nu nog kunnen geven wanneer zij herinneringen uit die tijd hebben of nog verhalen daarover kennen. Het gaat daarbij zowel om de ondervonden hulp door burgers aan gevangenen en hun families, als om de thuissituatie van achtergeblevenen. Ook brieven en andere schriftelijke stukken zijn welkom. Een tweede - nog weinig onderzocht - onderwerp is de wijze waarop de burgers die voedselhulp gaven aan gevangenen en hun families daartoe in staat werden gesteld door schenkingen van geld, bronnen en levensmiddelen (van boterhambeleg tot pepermunt en beschuit) via bedrijven, illegaliteit en burgers uit het hele land. Nabestaanden van bedrijven en burgers kunnen daarover uitsluitsel geven. Daarnaast kunnen archieven van hulpverlenende bedrijven informatie verstrekken.

Gevangenen en burgerhulp

Tussen januari 1943 en september 1944 hebben zo'n 31.000 mannen, vrouwen en kinderen korte of langere tijd gevangen gezeten in concentratiekamp Vught (SS-Konzentrationslager Herzogenbusch). Daaronder waren 19.000 niet-joodse (voornamelijk politieke) gevangenen die meestal familieleden thuis in onzekerheid hadden moeten achterlaten. Dit in tegenstelling tot de 12.000 joodse gevangenen die veelal met het hele gezin opgepakt waren. Onder leiding van de dames Van Beuningen en Timmenga heeft een klein aantal Vughtse burgers getracht hulp te geven aan gevangenen en hun achtergebleven families. Dat gebeurde met instemming van de Duitse kampcommandant en - meestal zogenaamd - onder de vlag van het Rode Kruis. De burgerhulp begon met het zorgen voor pakketten met gesmeerde boterhammen die dagelijks naar het kamp vervoerd werden. Al snel werd dat uitgebreid met het verzorgen van de wekelijks toegestane familiepakketten met voedsel en kleding voor individuele - voornamelijk niet-joodse - gevangenen. Zodoende werd de taak van de achtergeblevenen overgenomen. Meestal hadden zij in brieven aan de dames laten weten dat zelf niet te kunnen betalen, omdat hun kostwinnaar gevangen zat. Dankzij de medewerking van bedrijven en burgers uit heel Nederland konden de pakketten gevuld worden. Ook hebben (groepen) burgers gevangenen 'geadopteerd'voor het toezenden van pakketten.

Brieven en thuissituatie

Beide dames ontvingen duizenden brieven van familieleden met verzoeken om hulp of informatie. Zij zijn ook alle door of namens hen beantwoord, maar tot nu toe zijn er heel weinig antwoordbrieven terug gevonden. Voor persoonlijke contacten hield mevrouw Timmenga spreekuur in het stationskoffiehuis voor familieleden die haar van heinde en verre bezochten. Daar heeft zij met haar team ook vrijgelaten gevangenen opgevangen en naar huis geholpen. In sommige brieven om hulp - met name voor het verzorgen van familiepakketten - motiveert het familielid het verzoek met een beschrijving van de omstandigheden waaronder de achtergeblevenen moesten verkeren na gevangenneming van hun verwant. Een vaak heel schrijnende thuissituatie die zulke achtergebleven families met recht bestempelt tot 'Vergeten oorlogsslachtoffers'.

1 opmerking:

 1. Laat je scriptie printen als een écht boek!
  Welkom bij ScriptiePrinten.nl! De makkelijkste manier om online je scriptie, werkstuk of boek te laten afdrukken. Uitgevoerd in de beste kwaliteit digitaal drukwerk en professioneel ingebonden als een écht boek.
  KLIK HIER

  Het bestellen van scripties is heel eenvoudig. Eerst maak je een PDF van je bestand. Hoe dat werkt kun je bij de opmaak tips lezen. Daarna heb je de keuze om een cover te uploaden of online een cover te creëren. Na het bekijken van een preview plaats je de bestelling en gaan wij voor je aan de slag. In de meeste gevallen wordt je bestelling dan al binnen 48 uur afgeleverd door PostNL.
  Bezoek de website
  Je scriptie wordt door ons vertrouwelijk behandeld en gedrukt bij een gecertificeerdesecurity printer.
  Breda print
  Bij ons is het drukken van een scriptie al mogelijk vanaf € 6,95 inclusief verzending!

  Jouw scriptie moet natuurlijk voldoen aan de hoogste eisen, er zit immers veel tijd in het maken van
  jouw scriptie. Maar waar moet je aan denken bij het drukken van jouw scriptie en hoe komt deze er
  uiteindelijk uit te zien? Bekijk een scriptie voorbeeld op onze speciale pagina www.scriptiedrukken.nl
  of mail voor ons sample book. Alle papiersoorten en afwerkingen in een mooi boekwerk.

  Specificeer jouw scriptie in de bovenstaande stappen op deze pagina, je bent binnen 5 minuten
  klaar! Breda print
  Scriptie voorbeeld, wat moet je weten?
  Scriptie printen doe je natuurlijk pas als je een goed voorbeeld hebt gezien! Bij Drukbedrijf.nl ben je verzekerd van fantastische kwaliteit en natuurlijk een tijdige levering en dat voor de scherpste prijs van Nederland. Onze website scriptiedrukken.nl maakt het nog makkelijker om je scriptie te bestellen maar mocht je het fijn vinden dan kun je jouw scriptie voorbeeld hier ook altijd bestellen. Heb je vragen of ben je helemaal niet op zoek naar scriptie printen maar naar folders maken, briefpapier maken of stickers afdrukken? Dan zit je bij Drukbedrijf.nl nog steeds aan het juiste adres!
  Copyshop Breda
  Scriptie schrijven, tips en tricks
  Een scriptie schrijven is niet niks, hier gaat vaak maanden in zitten en dit moet natuurlijk resulteren in het afronden van jouw studie. Nu je hier op de website bent heb je vast en zeker al nagedacht over wat scriptie onderwerpen of heb je deze al lang gevonden en ben je op zoek naar een goed adres om je scriptie te printen. Denk goed na over de papiersoort van het voorblad van jouw scriptie dit gaat resulteren in een eerste indruk van jouw scriptie! Kom je er niet helemaal uit dan kun je natuurlijk altijd hulp vragen aan onze klantenservice of een kijkje nemen op
  Bezoek de website
  Snel je scriptie printen of je portfolio printen, dat kan bij IVA Print Rotterdam. Ben je een scriptie, portfolio, verslag, werkstuk of afstudeeropdracht aan het maken? Een zware klus. Je wilt nog even iets corrigeren, iets aan de opmaak veranderen of toch maar een andere foto op de voorpagina. En dan moet je de scriptie, portfolio of verslag ook nog razendsnel laten printen en inbinden om ‘m op tijd te kunnen inleveren. Het liefst dezelfde dag. Copyshop Breda

  Bij IVA Print kun je jouw scriptie, portfolio, verslag, afstudeeropdracht of werkstuk tot op de laatste dag laten afdrukken en inbinden. Alles klaar terwijl je wacht. Laat ‘m lijmen zoals een boek of kies voor inbinden met wire-o (metalen ring). Wij printen je scriptie, portfolio en afstudeeropdracht in zwart-wit of full colour, op alle papiersoorten, diktes en formaten. Ook posters!
  Student en printenBezoek de website


  En ben je student? Dan krijg je ook nog eens 15% korting met onze studenten kortingspas. Uniek in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen