vrijdag 21 december 2012

Lezing over West-Brabantse buitenplaatsen en het geslacht Cuijpers

Op woensdag 9 januari om 20.00 uur vindt een lezing plaats over West-Brabantse buitenplaatsen en het geslacht Cuijpers. De lezing wordt gegeven door Dhr. Mark Buijs, Secretaris Ruimtelijke Kwaliteit bij de gemeente Breda. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingencyclus met als thema Groen van Toen georganiseerd door de vier West-Brabantse archiefdiensten: Het Markiezenhof, Gemeentearchief Roosendaal, Regionaal Archief West-Brabant en het Stadsarchief Breda.

Mark Buijs zal tijdens de lezing  het vroegere bezit van de familie Cuijpers in beeld brengen. Eeuwenlang drukte de familie Cuijpers haar stempel op West-Brabant. De familie had haar wortels in Hoeven en Oudenbosch en was actief in de handel en lokaal bestuur. Na het huwelijk van Petrus Cuijpers met Maria van Mattemburgh werd de horizon verlegd naar het landelijk bestuur en werd op steeds grotere schaal grond verworven. Halverwege de negentiende eeuw liet de weduwe Cuijpers-van Mattemburgh een buitenhuis bouwen ten zuiden van Bergen op Zoom dat door haar zoon voltooid werd. Het huis kreeg de naam Mattemburgh en vormde vanaf dat moment de kern van het alsmaar groeiende landgoed. Ook de andere kinderen verwierven of stichtten eigen buitenplaatsen. Een groot deel van die oude buitens, waaronder Wolfslaar en Anneville bij Ulvenhout, bestaan nog en behoren tot de trots van West-Brabant.

Praktische informatie
De lezing vindt plaats in het Cultureel Centrum Fidei et Arti, Past. Hellemonsstraat 1 te Oudenbosch op woensdag 9 januari 2013. De lezing begint om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. De entree tot de lezing is gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten