donderdag 1 november 2012

Overlijden oud-gemeentearchivaris dr. F.A. Brekelmans en vrijwilliger Sander van Schaik


Op dinsdag 16 oktober 2012 overleed onze
oud-gemeentearchivaris dr. F.A. Brekelmans op 94-jarige leeftijd.
Dr. Brekelmans was van 1957-1982 gemeentearchivaris van Breda. Hij heeft tot op hoge leeftijd vele artikelen geschreven over Bredase en West Brabantse onderwerpen, vooral in het jaarboek van de historische vereniging voor Stad en Land van Breda De Oranjeboom. Van deze vereniging was hij één van de oprichters en jarenlang secretaris. Naast het werk voor de Bredase archieven zette hij zich ook in voor het belang van archeologisch onderzoek en de monumentenzorg in de gemeente.
In de digitale catalogus van de bibliotheek van het Stadsarchief zijn de werken van zijn hand te vinden. Een afzonderlijke bibliografie van zijn boeken en artikelen verscheen in 1977.


De foto van dr. F.A. Brekelmans is gemaakt door B. Hoeks-de Laat.

 


 
Op 18 oktober overleed op 37-jarige leeftijd Sander van Schaik, sinds 2007 vrijwilliger van het Stadsarchief. 
Hij indiceerde met name notariële archieven uit de eerste helft van de 19e eeuw. Door enkele chronische kwalen ging het op en neer met zijn gezondheid;  desondanks bleef hij positief en belangstellend zowel wat het werk als wat zijn collega’s betrof. Fietsen, wandelen, reizen, cultuur en taal van met name Italië en Spanje leren kennen, hadden zijn grote passie;  met fietsen testte hij zijn uithoudingsvermogen.
Voor alle medewerkers van het Stadsarchief kwam het onverwachte overlijden van Sander als een schok.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten