donderdag 1 november 2012

Onbevangen Vastberaden


In 2009 nam Stadsarchief Breda het initiatief om de recente geschiedenis van de stad vast te leggen aan de hand van ooggetuigenverslagen. Het streven daarbij was en is om met de persoonlijke ervaringen van direct betrokkenen het beeld van de historische werkelijkheid verder in te kleuren. In het kader van dit Oral History Project Breda werd in 2011 een derde serie interviews opgenomen.

De film Onbevangen Vastberaden is grotendeels gebaseerd op drie van deze interviews die historicus en filmmaker Kees Wouters maakte met Marinus van Gurp, Anko Holthuis en Leo Touw.

Het is een documentaire over het leven van drie Bredase jongens tijdens de Duitse bezetting. Na een onbezonnen jeugd moesten ze op zondag 12 mei 1940 plotseling vluchten voor het oprukkende Duitse leger. Aanvankelijk leek die vlucht niet meer dan een incidentele onderbreking van hun gewone dagelijkse leven. Maar dat veranderde snel. Duitse maatregelen en persoonlijke omstandigheden dwongen de drie tot stellingname. Dat leidde er toe dat ze, ieder op geheel eigen wijze, betrokken raakten bij het verzet.

 

Vanaf dinsdag 30 oktober t/m zondag 11 november 2012 wordt de film doorlopend vertoond in het stadsarchief. De zaal is te bereiken via Breda’s Museum en is geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten