maandag 3 september 2012

Groen van Toen; Open monumentendag 8 september 2012

Ooit een historische druivenkas bezocht of een bomenboeket gezien? Herkent u de bomen in de laan, of de kruiden in de tuin? Op Open Monumentendag kunt u dit jaar ontdekken hoe natuur in ons land door de eeuwen heen is ontworpen, beheerd, gebruikt, gekoesterd.

Natuurlijk weten we dat tuinen, parken en begraafplaatsen zijn ontworpen en aangelegd, maar in Nederland is vrijwel alle natuur bewerkt; van duinenrijen en zandverstuivingen tot polders en rivierenlandschap. Nederland is ontbost, ontveend, beploegd en bezaaid, bebouwd of juist weer herbebost. Zorgvuldig ontworpen en aangelegd om het beter te kunnen gebruiken, om bewoners tegen de elementen te beschermen of alleen maar om het mooier te maken. Ons landschap is een cultuurlandschap en een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed.

Aanleiding om dit jaar voor Groen van Toen te kiezen, is het feit dat 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Tijdens Open Monumentendag zal, naast alle aandacht voor groene monumenten, ook de relatie tussen groen en bebouwde monumenten centraal staan. Welke rol speelde (en speelt nog steeds!) een park, een tuin, een plantsoen of een begraafplaats in relatie tot het gebouwde monument? Een thema waarmee we zowel het Toen als het Groen centraal stellen.

Het Groen van Toen is bij uitstek terug te vinden in onze archieven. Komt u zaterdag 8 september ook kijken naar het monumentale groen vastgelegd op de gevoelige plaat, papier of op perkament? Stadsarchief Breda toont u deze dag graag enkele bijzondere voorbeelden. De studiezaal is op 8 september daarom extra lang geopend, van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Graag tot ziens!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten