donderdag 15 maart 2012

Tentoonstelling unieke collectie glasnegatieven

Stadsarchief Breda viert dit jaar zijn 150-jarige bestaan! Gedurende het jaar presenteren we enkele van onze mooiste en meest bijzondere collecties, waaronder deze pas gedigitaliseerde collectie glasnegatieven. Hoewel we niet zoveel weten over de gefotografeerde mensen, plaatsen of voorwerpen willen we u deze unieke beelden toch graag laten zien.

We zijn tegenwoordig zo gewend aan het gemak van digitale camera’s dat we misschien weleens vergeten dat het vroeger heel anders ging. Het filmrolletje is bij de meeste mensen nog wel bekend, maar wist u dat in de periode ca. 1850-1945 glasnegatieven werden gebruikt? Een glasnegatief is een fotografisch negatief op een glazen plaat. Deze plaat is een paar mm dik en het formaat van de glasplaat varieert van 6 x 9 cm tot wel 40 x 50 cm. Op het glas zit een lichtgevoelige laag (collodium of gelatine) op basis van zilverionen. Door belichting van deze laag in de camera ontstaat er een beeld op de glasplaat. Het negatief bevat al wel alle opname informatie, maar moet eerst nog op ander materiaal, bijvoorbeeld papier worden afgedrukt. Na 1945 werd het glasnegatief opgevolgd door het negatief op een kunststofdrager op basis van nitraat, acetaat en later ook van polyester.

De komende maanden kunt u een selectie van deze prachtige collectie zien in de bibliotheek, café de Bommel, café de Beyerd, fotovaklab De Afdruk, lijstenmakerij Jan d’Art en op het Stadsarchief zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten