vrijdag 28 oktober 2011

Een Canadese soldaat in Breda

In mei 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Een half jaar eerder was op 29 oktober 1944 Breda al formeel bevrijd en kon men daar met de opbouw van de stad beginnen. In de stad werden Geallieerde troepen ondergebracht, waaronder Canadezen. Deze bleven tot nog een jaar na de bevrijding van Breda in de stad gestationeerd.De Canadees Robert Bruce Aitkin (1910-1995) ging in juli 1943 in het Canadese leger. Eind augustus 1944 vertrok hij per schip naar Europa. Via Groot-Brittannië, Italië, Noord-Afrika, Frankrijk en België arriveerde Aitkin op 5 april 1945 in Breda, waar hij werd ingekwartierd in de Seeligkazerne aan de Fellenoordstraat. Aitkin zorgde in het leger voor de telefonische en telegrafische verbindingen. Buiten werktijd maakt hij wandelingen en uitstapjes in de omgeving. Aitkin was in Breda gelegerd van april tot half oktober 1945. Daarna vertrok hij naar Bad Zwischenahn bij Oldenburg (Noord-Duitsland). In juni 1946 ging via Engeland terug naar zijn woonplaats Galt (sinds 1973 deel van de stad Cambridge) in Ontario, Canada.


Aitkin was een verwoed schrijver. Hij hield een dagboek bij en schreef tientallen brieven aan kameraden, familie en zijn vriendin Marion Barrie (1919). Ook fotografeerde hij de plaatsen waar hij kwam. In Breda kwam hij in contact met kinderen die buiten speelden. Zo raakte hij goed bevriend met de familie Claes, een onderwijzersgezin met zeven kinderen wonend aan de Minister Nelissenstraat 12. Aitkin hield tot zijn overlijden contact met de familie Claes.


Toen meneer Claes van Aitkin hoorde dat deze zo'n twintig brieven per maand stuurde aan Marion Barrie concludeerde hij dat Aitkin wel erg gesteld op haar moest zijn. Claes drong er bij Aitkin op aan Marion ten huwelijk te vragen. Dat deed Aitkin per brief, vanuit Breda. Ook haar 'ja' ontving Aitkin schriftelijk. Op 24 juni 1946 arriveerde Bruce Aitkin in Canada en op 14 september trouwde hij met Marion. Hun zoon George beheert nu de dagboeken, correspondentie en foto's van Aitkin. George heeft nog steeds contact met de kinderen van onderwijzer Claes. Door de medewerking van George Aitkin kon Stadsarchief Breda een aantal documenten digitaliseren en op onze website plaatsen.


Op de website van Stadsarchief Breda zijn de volgende bronnen digitaal te vinden:

  • De brieven van Robert Aitkin

  • Brieven verstuurd door Robert Aitkin


  • Brieven verstuurd aan Robert Aitkin


  • Het dagboek van Robert Aitkin

  • Soldatenboekje


  • Fotoalbum van Robert Aitkin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten