dinsdag 2 augustus 2011

Verdwenen kerken

Het is mij opgevallen dat in veel gesprekken met Bredanaars, en tussen Bredanaars onderling, verdwenen kerken nog steeds een onderwerp van gesprek zijn. Ze worden ook nog vaak gebruikt als oriƫntatiepunt in de Bredase samenleving. Omdat vele Bredanaars in deze kerken gedoopt of getrouwd zijn hebben ze nog tal van herinneringen aan deze kerken. Soms misschien ook minder goede herinneringen zoals bij begrafenissen, maar ook vanwege het verplichte kerkbezoek in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw.

Na de periode van het “Rijke Roomsche Leven” (1850-1960) bezochten nog veel gelovigen de kerk. Er werden dan ook veel kerken gebouwd, maar in de 20e eeuw nam het aantal gelovigen af. Wie nog wel geloofde hoefde daarvoor niet noodzakelijk naar de kerk. Geloven kon ook thuis.
Deze ontkerkelijking was met name in het “katholieke zuiden” goed merkbaar. Kerken liepen leeg. Het gevolg was dat veel kerken in Breda onder de sloophamer kwamen of een andere bestemming kregen. Dit gold vooral voor de katholieke kerken. Bij de protestantse kerken was afbraak of een nieuwe bestemming minder aan de orde.

Het leek me nuttig en leuk om eens een overzicht te maken van verdwenen kerken
en van kerken die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Dit overzicht staat op de Flickr pagina van Stadsarchief Breda.

Graag nodig ik u uit om uw herinneringen aan deze kerken met ons te delen. Dit kunt u doen via de commentaar functie onder de afbeelding op Flickr. Natuurlijk zijn al deze foto’s ook terug te vinden in onze online fotocollectie.

Marie-Louise van Bijnen
Informatiebemiddelaar Front Office

Geen opmerkingen:

Een reactie posten