vrijdag 15 juli 2011

Digitaliseren. Een fluitje van een cent?

Digitaliseren. Het lijkt simpel. Een scannertje voor je papieren stukken en foto’s en voor dia’s schaf je een speciale diascanner aan. Ook van filmmateriaal maak je tegenwoordig met apparatuur van de elektronicazaak in een handomdraai een digitale versie. “Hoezo is digitaliseren veel werk?”, is dan ook een veelgehoord geluid uit mijn omgeving.

Toch is het digitaliseren van archiefstukken op een manier dat een groot publiek er van kan genieten beslist geen peulenschil. Zo moeten de stukken voordat je er mee aan de slag kunt in goede conditie zijn, zodat ze tijdens de digitalisering geen schade oplopen. Alle te digitaliseren stukken worden daarom eerst door mij bekeken. Vervolgens gaan ze naar het restauratieatelier voor de voorbereiding.


Het register op de foto is hiervan een goed voorbeeld. De perkamenten bindingsstrookje waren slechts nog hier en daar aanwezig, vier folio’s zaten los, de naaiposities en de klavieren ingescheurd, de naaitoer op meerdere plaatsen onderbroken en de band was er niet meer. Ter bescherming heb ik de katernruggen verstevigd met nieuwe bindingsstrookjes uit perkament. Het boekblokje werd hernaaid en vervolgens kreeg het stuk een conserveringsomslag. Het archiefstuk kan nu veilig weer helemaal opengelegd worden.


Kortom, het is weer helemaal klaar voor enkele eeuwen nieuwe geschiedenis!

Liv Tubeeckx

Medewerker materiaalbeheer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten