maandag 2 mei 2011

Workshops genealogie groot succes!

Op 23 en 25 maart jl. organiseerden wij in samenwerking met de bibliotheek en in het kader van de boekenweek workshops genealogie voor beginners. Ruim voor aanvangstijd van de workshops druppelen de eerste enthousiaste deelnemers binnen. Voor sommigen was het het eerste bezoek aan een archief. Andere gezichten leveren herkenning op. Zij waren hier eerder, bijvoorbeeld voor een bouwtekening.

Ik vertel over het Stadsarchief Breda, wat hier te vinden is en dat we 9 km aan papier hebben. Verbaasde blikken. Maar ze komen natuurlijk voor de geboorte-, huwelijks-, en overlijdensregisters. Vandaag bekijken we de originelen. Verder terug in de tijd met de doop-, trouw-, en begraafboeken. Ook bevolkingsregisters passeren de revue. Het enthousiasme groeit. De adresboeken, een niet zo’n bekende bron voor stamboomonderzoek, zorgt voor een verassing. Daarna verder met de originele registers inzien en aan de slag.

Daarbij hoort zeker ook surfen op onze website, bijvoorbeeld om de geboorteakte van opa of oma op te zoeken. Om de hele familie terug te zoeken worden de bevolkingsregisters doorzocht en vindt men het adres waar overgrootvader gewoond heeft met zijn gezin en wat hij deed voor de kost. Ook oudtantes en oudooms worden opgespoord. Veel te snel zijn de twee uren weer verstreken. De deelnemers beloven zeker terug te komen hoewel dat niet persé hoeft. Genealogisch onderzoek kan ook thuis en zeker met de digitale stamboom op onze website. Weten hoe u het onderzoek aanpakt is wel belangrijk en daarom komt er binnenkort een handige hulpwijzer op onze website te staan waardoor u direct aan de slag kunt.

Marie-Louise van Bijnen
Informatiebemiddelaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten