vrijdag 25 februari 2011

Verborgen verleden

Kent u het tv-programma Verborgen verleden van Nederland 2? Iedere aflevering gaat een bekende Nederlander op zoek naar zijn of haar voorouders. Vervolgens start de zoektocht.

En dan lijkt het alsof het programma ook veertig jaar geleden gemaakt had kunnen worden. De hoofdpersoon gaat naar een archiefinstelling, meldt zich in de studiezaal, stelt een vraag en de studiezaalmedewerk(st)er gaat op zoek naar de juiste documenten. De zoektocht gaat meestal verder in een volgende archiefinstelling waar dit ritueel zich herhaalt. Alsof archiefinstellingen in Nederland de laatste jaren niet massaal documenten gedigitaliseerd hebben en daar miljoenen gemeenschapsgeld in gestoken hebben. De hoofdpersoon zou dus ook thuis via internet een heel eind kunnen komen. En zowaar, zondag 13 februari, maakte Arjan Ederveen eventjes gebruik van Genlias en op 20 februari Leon de Winter! Genlias is de gezamenlijke genealogiedatabase van een flink aantal archiefinstellingen, waar iedereen via internet gebruik van kan maken. Maar iemand thuis op een eigen computer laten zoeken en daar spannende televisie van maken is blijkbaar niet iedere regisseur gegeven.

Beste mensen. Laat uw computer alstublieft gewoon aan staan! U hoeft echt niet naar de balie van het Stadsarchief te komen als u op zoek gaat naar uw verleden. Deze zoektocht begint gewoon achter uw pc. Probeer het en trek zelf het doek weg naar uw verleden. En geloof me, het zoeken is spannend en ontdekken wilt u toch vooral zelf doen?

Daan Hertogs
Gemeentearchivaris

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens Daan, maar gezien de vaak ontbrekende of slechts matig aanwezige bronvermelding, is bezoek aan een archief echt geen overdaad. Dat geldt natuurlijk (:-))niet voor archievensites maar voor veel andere zeker wel. Want je ziet soms dingen staan... En als het er eenmaal staat, is het waar ook en slaat de copycat onverbiddelijk toe.

    BeantwoordenVerwijderen