donderdag 10 februari 2011

Het verhaal achter Medisch Centrum De Klokkenberg

Op zoek naar zomaar een Bredase straat, een gebouw, bossen of pleinen. Veel kans dat u onder foto’s en prenten een afbeelding vindt. Onder deze knop vindt u een schat aan beeldgeschiedenis. Soms gaat het zelfs om hele series. Zo kreeg het stadsarchief in 2008 het archief van Medisch Centrum De Klokkenberg. Naast veel papieren stukken ook veel foto’s, negatieven en dia’s. Een deel hiervan is inmiddels gedigitaliseerd en, met de vrijwillige hulp van medewerkers van de Klokkenberg gerangschikt. Samen vertellen ze het verhaal achter het medisch centrum.

In 1945 werd in Tilburg een noodsanatorium ingericht. Door de sterk verminderde fysieke weerstand, de slechte sociale omstandigheden in de crisistijd en de gevolgen van de Duitse bezetting moesten patiënten zeer snel hulp krijgen. Ondertussen zocht het bestuur naar een geschikte locatie voor een nieuw sanatorium. De keus viel op het 45 ha groot gelegen terrein aan de Galderseweg in Breda, idyllisch gelegen in het dal van het riviertje de Mark (Markdal). Het Medisch Centrum De Klokkenberg ontwikkelde zich als een multi-categoraal ziekenhuis. In 2000 sloot het centrum. De diverse klinieken werden ondergebracht bij verschillende Bredase zorginstellingen en het gebouw kwam nagenoeg leeg te staan. Landgoed De Klokkenberg wordt nu, met respect voor de historische architectuur en landschappelijke context, als woon-zorgcomplex voor senioren ontwikkeld.

Er is een begin gemaakt om een deel van de negatievencollectie (ongeveer 13.000 stuks) te digitaliseren. Met medewerking van een aantal vrijwilligers, oud-medewerkers van Medisch Centrum De Klokkenberg, zijn deze digitale bestanden gerangschikt.
Vanaf 2011 worden deze verder beschreven voor toekomstige presentatie in de beeldbank. Vele foto’s van de gebouwen (zowel in- als exterieur), personeel en gebeurtenissen zullen dan voor een groot publiek toegankelijk worden.

Frank van Gelder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten