donderdag 23 december 2010

In het huys van bewaering

Op 4 oktober was het zo ver, een nieuwe ronde schoolbezoeken aan het Stadsarchief begon. Ieder jaar nemen de groep 8-kinderen van tientallen Bredase scholen een kijkje achter onze schermen. De leerlingen krijgen in onze depots te horen en te zien wat een archief is en wat we precies bewaren. Deze keer was het voor ons als begeleiders extra spannend, omdat we in samenwerking met Erfgoed Brabant een nieuw programma gemaakt hebben.

In de leskist ‘In het Huys van Bewaering’ zitten allerlei spulletjes (een trouwboekje, een trouwring, een trouwakte, een borduurwerkje, wenskaarten, een kalender) van een mysterieuze meneer of mevrouw x. De jeugdige onderzoekers proberen aan de hand van deze persoonlijke eigendommen achter de identiteit te komen van de eigenaar/eigenaresse van de kist. Ook mogen de leerlingen zelf een bijzonder voorwerp meebrengen dat ze graag zouden willen bewaren en daar wat over vertellen. Niet alleen de leerlingen waren enthousiast op het einde van de eerste dag. Ook wij als begeleiders vonden het heel bijzonder om alle verhalen van de leerlingen over hun eigen spulletjes te horen.

De voorwerpen van de kinderen blijven na hun bezoek nog twee weken in de vitrines van de studiezaal staan om bewonderd te worden door alle bezoekers. Kom ook eens kijken tijdens de openingstijden van Stadsarchief Breda (vanaf februari 2011 zijn weer elke dinsdag en donderdag van 09:00 uur tot 17:00 uur en elke zaterdag van 10:00 uur tot 14:00 uur de door de leerlingen gevulde vitrines te bekijken).


Judith Schrijver-Grootveld en Marie-Louise van Bijnen
Informatiebemiddelaars

Geen opmerkingen:

Een reactie posten